vrijdag 22 augustus 2014

Frisse Aardbeientaart met hangop

























Wanneer ik aan deze taart denk, denk ik aan de zomer! Wat een frisse smaakcombinatie is dit zeg, en niet eens heel lastig te maken. Afgelopen juni maakte ik deze taart voor mijn vaders verjaardag en de reacties waren super positief! Op Facebook had ik de taart gepost en iedereen die binnen kwam, vroeg om de aardbeientaart van Facebook. Nou, dat kon geregeld worden! Dit is ook een van de redenen waarom ik het recept graag met jullie wil delen. Helaas begint het weer steeds slechter te worden en ik weet niet of we nog echt een zomerse dag gaan krijgen, maar de aardbeien van eigen bodem zijn in ieder geval nog wel te verkrijgen in de supermarkt tot en met september. Deze taart vergt wel een beetje voorbereiding, omdat je de yoghurt een nacht moet laten weken om hangop te krijgen. 


Aardbeientaart met hangop

Voor 10 personen
























Ingrediënten:

Het deeg

  • 60 Gram blanke amandelen
  • 100 Gram vloeibare margarine
  • 3 Eetlepels bruine basterdsuiker
  • 1 Ei
  • 150 Gram bloem

De vulling

  • 5 Blaadjes gelatine
  • 8 Eetlepels zoetstofpoeder
  • 1 Sinaasappel, sap en geraspte schil
  • 2 Liter magere yoghurt, 1 nacht uitgelekt in een doek
  • 500 Gram aardbeien, in plakjes gesneden en geweekt in een likeurglaasje aardbeienlikeur

Geleilaagje

  • Aardbeienjam
  • Water


Bereiding:

Deeg

Hak de amandelen met de margarine en bruine suiker fijn in een blender of keukenmachine. (Ik gebruikte zelf een hakmolentje). 
Voeg het ei en de bloem toe en meng in de pulsstand tot er kruimels ontstaan. Kneed met de hand verder tot een deeg. Dek het deeg af met vershoudfolie en leg het in de diepvries tot het stevig is. Dit deeg kan dus ook één of meerdere dagen van tevoren gemaakt worden.
Verwarm de oven voor op 190°C. Bedek een ingevette taartvorm van 26 cm doorsnee met het deeg. Druk het deeg 2 cm langs de randen omhoog.
Bak het deeg in ongeveer 20 minuten gaar in de oven. Gebruik hier eventueel bakbonen voor om de bodem blind te bakken. 

Vulling

Week de gelatine in koud water.
Laat de geweekte aardbeien uitlekken in een zeef.
Kook de zoetstof met het sinaasappelsap en de geraspte schil tot de zoetstof is opgelost.
Voeg de uitgeknepen gelatine toe en roer totdat deze is opgelost.
Meng het met de hangop en stort het mengsel op de afgekoelde taartbodem.
Laat de taart minimaal 1 uur opstijven. Garneer met de uitgelekte aardbeien.
Verwarm 2 eetlepels aardbeienjam met een scheutje water en breng met een kwastje aan op de aardbeien, zodat er een dun laagje 'gelei' ontstaat.

Is de taart ook bedoeld voor kinderen? Laat de aardbeienlikeur dan achterwege.

Ga jij ook nog even genieten van de Hollandse aardbeien met deze taart?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten