vrijdag 18 september 2015

Mediterraans gevuld brood

Ken je dat gevoel, wanneer je op vakantie bent en geen zin hebt om uitgebreid te koken, maar wel zin hebt om iets lekkers te eten? Laat me raden, dat gevoel heb je niet alleen als je op vakantie bent? Laat ik daar nou een ideaal recept voor hebben! Het is makkelijk te maken, de voorbereiding kost weinig tijd en de in de tijd dat het in de oven staat, kan je de tafel dekken, glazen wijn inschenken en alvast wat opruimen, een win-win situatie dus!
Om heel eerlijk te zijn, wilden mijn vriendinnen en ik iets heel lekkers eten op de laatste avond in München, maar we hadden dus geen zin om lang in de keuken te staan. Het was een keuken die je deelde met alle mensen uit het hostel waar we in sliepen, dus je kan je voorstellen dat het af en toe heel erg druk was in de keuken, die maar een paar vierkante meter was. Ondanks de drukte, was het wel een ideale keuken, want er was een oven! Nu denk je, hoe blij kan je zijn met een oven? Maar dat begrijp je als je een tijdje zonder oven al je maaltijden op tafel moet toveren in het buitenland! Goed een oven dus... 

Ons oorspronkelijke plan was om tortizza's te maken (tortilla's beleggen als pizza en dan hup de oven in schuiven), maar dit liep een beetje anders. Het begon al bij het boodschappen doen namelijk, we liepen door de Lidl, verzamelden alle boodschappen op het lijstje, ofja dat dachten we. We keken nog een keer goed en ja hoor de tortilla's waren nog niet afgevinkt op ons lijstje. Op zoek met z'n vieren naar de tortilla's dus, maar helaas, na 5 rondjes (x 4 dus je kan nagaan dat we de wandelvierdaagse aan het nabootsen waren), vonden we geen enkele tortilla... Oke, wat moesten we nu? We konden slechts alle ingrediënten voor de tortizza's weer terugleggen in de schappen.

Al heel vaak had ik plukbroden voorbij zien komen op foodblogs en instagram, maar ik had er nog nooit een zelf gemaakt. Daar moest maar eens verandering in komen, dacht ik bij mezelf. Gelukkig was er nog een bakker tegenover de Lidl open en daar vonden we nog een heel stevig, rond brood van 8 kilo (vandaar dat we maar een halve namen). Het brood zag er ontzettend goed uit en was helemaal gevuld met zaden en pitten, hier konden we wel iets mee! Ik kan natuurlijk nog heel lang over het brood of onze boodschappentocht praten, maar jullie hebben vast meer interesse in het recept, dus let's continue!

Ingrediënten voor 4 personen:
  • 1 Groot rond brood (Is het een stevig brood? Neem dan de helft.) 
  • 1 Fles tomatenpassata
  • 1 Aubergine
  • 2 Kleine courgettes
  • 5 à 6 Pruimtomaten
  • 2 Pakjes zachte geitenkaas
  • Een blikje/potje zwarte olijven, zonder pit
  • Olijfolie
  • Oregano, naar smaak
  • Peper en zout, naar smaak

Bereiding:


Begin met het voorverwarmen van de oven op 180° C. Leg alvast een bakplaat met bakpapier klaar. Snijd de aubergine, courgettes, tomaten in plakken en hak de olijven grof. Snijd met een (brood)mes het brood in plakken net tot aan de bodem zodat het brood wel één geheel blijft! Vouw wat aluminiumfolie rondom het brood, zodat de plakken een beetje bij elkaar blijven. Bestrijk de binnenkant van het brood met de tomatenpassata, zodat alles met een laagje bedekt is. Vul hierna het brood met de groenten, doe dit een beetje wisselend, zodat je straks alle groenten een beetje door elkaar eet. Besprenkel het brood en de groenten met olijfolie zodat het dalijk lekker bakt in de oven. Verdeel daarna de geitenkaas over de groenten en tussen het brood. Strooi de oregano (evt. ook andere Italiaanse kruiden) en de peper en het zout over het brood. Heb je nog wat groente over? Leg het om het brood heen op het bakpapier, besprenkel ook met olie en kruid het naar smaak. Schuif het brood voor 30 minuten in de oven, maar houd het wel goed in de gaten! In sommige ovens heeft het brood langer nodig, dus ook dat zou voor kunnen komen. 

Gaat jouw keuken dit weekend ook zo lekker mediterraans ruiken?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten