zaterdag 5 september 2015

En toen kwam Boedapest!


Hoe fijn het in Praag ook was, we zouden verder gaan. Verder door Europa reizen, verder weg van Nederland, verder weg van Praag. Na een dagje in de trein gezeten te hebben stonden we ineens op het centraal station van Boedapest. Weer een gekke geldeenheid, weer een vreemde taal, weer een fantastische sfeer, weer... Zo kan ik natuurlijk heel lang doorgaan!


Eenmaal bij ons appartement aangekomen, belden we aan. Niemand deed open, we belden nog een keer aan, weer hetzelfde resultaat. Dan maar contact opnemen met de eigenaresse, wij al helemaal
in de stress natuurlijk, maar gelukkig hadden ze zich in de tijd vergist. Helemaal niks aan de hand dus en zo werden we na 20 minuutjes gewacht te hebben, boven in ons appartementje rondgeleid. Het zag er heel leuk uit, we hadden zelfs een mini-woonkamer tot onze beschikking en een keuken met weliswaar een oven. Niet dat we die meteen uitprobeerden, want een pizza halen leek ons toch wel wat aantrekkelijker na een vermoeiende reisdag! Zo gezegd zo gedaan zaten we even later aan een pizza met salade en chocola in huis, oeps! Die avond zijn we wat vroeger gaan slapen, zodat we de dag erna weer vol energie zouden zitten.

Gelukkig was dit op dinsdag ook het geval, we struinden door de stad, keken rond in een Basiliek, liepen langs het water richting het parlement en aten bij een hummusbar, wat trouwens echt mega leuk en lekker was! Samen met Britt deelde ik een broodje falafel met hummus en een bord met labne en pitabrood. We bezochten dezelfde middag ook nog Margitsziget, we liepen het eiland op, ploften neer bij de fontein en genoten van fonteinshows en heerlijk koel water aan onze voeten. Daarna was het eigenlijk alweer tijd om de boodschappen te gaan doen en te gaan koken. We wilden later op de avond namelijk uitgaan. Eerst dronken we iets op een leuke plek, met binnenplaats waar je heerlijk kon zitten. We zagen ook een dansvloer, maar helaas zag die er niet uit alsof hij die avond nog gebruikt zou gaan worden. We besloten dan ook om naar iets anders te gaan zoeken. We liepen weer wat rond (alsof we dat die dag nog niet genoeg gedaan hadden?!) en kwamen vanzelf bij een van de leukste pleinen van Boedapest uit. We gingen even zitten en nog geen 3 minuten later praatten we met Hongaren, die ons wel wisten te vertellen naar welke club we moesten. Doordat onze eigen zoektocht redelijk mislukt was, zijn we op hun aanraden toch nog even naar die club geweest. We rolden weer eens laat onze bedjes in, maar dat was dit keer niet zo erg, de dag erna zou in het teken komen te staan van zwemmen!
Rond 3 uur in de middag vertrokken we eindelijk richting het eiland waar we de vorige dag ook waren. We waren er namelijk de dag ervoor achter gekomen dat er een groot zwembadencomplex op het eiland was, ideaal om eens lekker een middagje van te profiteren! Een beetje zon, water en rust deed ons wel goed, zoals iedere keer moest er een hele voedselvoorraad mee gesleept worden, terwijl we gewoon van plan waren om 's avonds uit eten te gaan! Na het zwemmen gingen we richting ons appartement om ons eens een beetje op te frissen, zodat we een beetje fatsoenlijk naar een restaurant konden. We zochten naar leuke plekjes om te eten op het internet en kwamen al snel tot de conclusie dat we Indiaas gingen eten. Het tentje waar we eigenlijk heen wilden, hebben we uiteindelijk overgeslagen, maar gelukkig zat er om de hoek nog een Indiaas restaurant. Het was er bloedje heet, maar desondanks bestelden we wel alle 4 homemade lemonade en een Indiase curry met rijst, naanbrood en ra├»ta. Het enige minpuntje was dat de keuken vroeg dichtging, waardoor we niet echt lang konden tafelen. Verder was de kwaliteit van het eten erg goed!

De derde dag in Boedapest stond in het teken van Boeda. We zouden naar dat gedeelte van de stad, aan de andere kant van de rivier gaan. Het is iets heuvelachtiger, waardoor je ook een prachtig uitzicht hebt vanuit Boeda over de Donau en de rest van Boedapest. Om op de heuvels te komen moest je met een soort van klein treintje, die op de werelderfgoedlijst staat, omhoog. We liepen een rondje om het Royal Palace en zagen een wisseling van de wacht, voor mij was het de eerste keer dat ik zoiets zag en ik vond het best raar om te zien, dat die mannen zo serieus kunnen blijven zeg, het zou in ieder geval helemaal niks voor mij zijn! We gingen weer op weg naar een hele mooie kerk met een eftelingachtige uitstraling. De kerken in Boedapest waren niet echt mijn stijl, maar jeetje wat een imposante gebouwen zeg en echt met ontzettend veel versiering aan de binnenkant! Doordat we een rondleiding door het parlement geboekt hadden voor de middag, moesten we naar een plek op zoek om te lunchen, zodat we daarna de tour konden doen. We kwamen onderweg een soort mexicaans fastfoodrestaurant tegen en dat vonden we er wel goed uitzien! We namen allemaal een quesedilla en we deelden avocado salades. Dit zouden ze ook veel meer in Nederland moeten introduceren in plaats van al die Mac Donalds en Burger Kings.

Met onze buikjes weer vol gingen we op pad naar het parlementsgebouw. We kregen een rondleiding van een klein uurtje en kwamen door de belangrijkste vertrekken van het gebouw. Wat ik persoonlijk heel interessant vond, was dat de Hongaren ontzettend veel belang hechten aan de vroegere monarchie terwijl het nu een democratische republiek is. Veel beelden van koningen werden in het parlement getoond en ook de befaamde kroon was nog aanwezig. Na de rondleiding was er ook nog de mogelijkheid om naar een tentoonstelling te kijken. Een best bijzondere tentoonstelling overigens, omdat alle onderwerpen uit de foto's volledig uit hun context werden gehaald.

Het was weer tijd om te gaan koken en voordat we er erg in hadden was het alweer veel te laat, maaaar we wilden nog wel heel graag wat gaan doen! We hadden gelezen over openluchtfeesten op Margitsziget en wilden er graag heen. Niet voordat we eerst een cocktail op het eiland hadden gedronken natuurlijk! Helaas, viel het feestje een beetje tegen en stond er een handjevol dertigers en veertigers, geen probleem natuurlijk, maar niet echt een feestje voor onze doelgroep leek het. We waren dan ook weer heel snel weg, maar uiteindelijk hebben we toch nog een onwijs gezellige avond gehad!

Onze laatste dag in Boedapest was lekker rustig, we gingen in de middag naar de grote markthal, waar mijn foodiehartje een stukje sneller van ging kloppen! Wat een mooie en verse producten waren daar uitgestald zeg! We kochten wat fruit en aten het buiten op een stoepje op. En we mochten Boedapest niet zonder taartje verlaten, dus we zochten naar een geschikt plekje om lekkere taartjes te eten! Voordat we onze trek konden stillen met taartjes, kwamen we langs een vintagewinkel met allemaal leuke spulletjes. Zelf kocht ik een mooie tweedehands clutch voor maar 3 euro waar ik nog steeds ontzettend blij mee ben! Goed na enig oponthoud wezen onze knorrende maagjes ons de weg naar een leuk vegan tentje waar we heerlijke taartjes in de vitrine zagen staan. Ook de vegan milkshakes leken ons heel erg lekker, dus uiteindelijk werd het (ja heel slecht) taartjes met milkshakes. De taartjes bevielen ons heel goed, zelf koos ik voor een lemonpie en de rest ging voor een carameltaartje. De milkshake die Welmoed en ik hadden was helaas niet zo lekker, maar de bananen- en aardbeienmilkshakes van Anne en Britt waren goedgekeurd!

Omdat we deze dag nog niet genoeg gegeten hadden, gingen we 's avonds ook nog uiteten als afsluiting van onze geweldige daagjes in Boedapest. We liepen weer eens heel lang rond op zoek naar een leuk en betaalbaar restaurantje. Na enige tijd lopen, en ondertussen weer in de buurt van ons appartement te zijn, vonden we een leuk straatje bomvol met restaurants. We bekeken alles nauwkeurig, maar kozen uiteindelijk voor een restaurant waar ze ook iets meer vega opties hadden voor Welmoed. We namen alle 4 een burger met frietjes en gegrilde groentes. Het was allemaal echt heerlijk en met volle buikjes liepen we weer terug naar ons appartement.

Dat was het dan, de dag erna zouden we alweer vroeg moeten vertrekken, om daarna 15 uur in de trein te zitten. ik zag best tegen de lange treinreis op, maar gelukkig zouden we wel een aantal keer overstappen waardoor we toch nog een beetje beweging zouden krijgen. Binnenkort meer...


Geen opmerkingen:

Een reactie posten