donderdag 11 juni 2015

Profielwerkstuk: Hoe worden blogs succesvol? Part IV

Het is weer tijd voor een profielwerkstuk update! Vandaag blog ik om afleiding te zoeken, ik krijg namelijk vandaag de uitslag van de examens... Een behoorlijk spannende dag, maar laten we het daar maar niet over hebben ;) 

Vandaag vertel ik jullie over hoe ik bloggers zie en wanneer je jezelf eigenlijk een blogger kan noemen. Je zou denken dat het echt de onzinnigste vraag van de wereld is, want zeg nou zelf: een blogger is toch iemand die blogs schrijft?! Wacht maar, er komt veel meer bij kijken en als blogger moet je toch over bepaalde kwaliteiten beschikken. Lees je mee?

Op en top blogger, wanneer ben je dat eigenlijk?

Bij een blogger denk je vaak aan ‘iemand die blogs schrijft’, dat is natuurlijk helemaal waar, alleen een klein beetje oppervlakkig. Een blogger doet veel meer dan het schrijven van artikelen. Hierbij kan je denken aan het bezoeken van (pers)evenementen, producten testen, foto’s maken, recepten bedenken, artikelen bedenken, zelf artikelen lezen om inspiratie op te doen en ga zo maar verder. Het is belangrijk dat je bij het begrip ‘blogger’ aan het totaalplaatje denkt. Alle artikelen kunnen namelijk pas op het internet verschijnen als ze helemaal ‘compleet’ zijn! Van een leuke tekst tot een goede lay-out, als alles op elkaar aansluit wordt het voor de lezer een stuk interessanter om te lezen! Op inspiratieloze artikelen of slechte foto’s zitten veel mensen niet te wachten, dus de druk ligt hoog bij een blogger. Er wordt vaak gedacht dat een blogger veel geld verdient door alleen maar leuke dingen te doen, nou ik kan je vertellen, ze moeten er gewoon hard voor werken! Dat ze op straat mogen poseren in hun favoriete outfit of in de keuken voor de oven naar een zelfgebakken cake kunnen spieken, is gewoon een hele leuke bijkomstigheid.

Nu je weet wat een blogger zoal doet, is het ook belangrijk om te weten welke kwaliteiten veel bloggers hebben. Het is natuurlijk niet zo dat iedereen op deze wereld heel goed kan schrijven en zomaar een blog begint. Een klusjesman is heel handig met kasten in elkaar zetten en vindt schrijven lastig, terwijl je een blogger misschien niet eens een schroevendraaier in handen hoeft te geven, terwijl een blogje in een half uur geschreven is. De kwaliteiten van bloggers kunnen heel erg uiteenlopen, zeker doordat er zoveel verschillende blogs bestaan. De kwaliteiten die voor bijna iedere blogger gelden zijn onder andere: het dicht bij jezelf kunnen blijven, goed en in je eigen stijl kunnen schrijven en creatief zijn. Dit hoeft natuurlijk niet voor iedere blogger te gelden en ik wil ook absoluut niet zeggen dat je geen goede blogger bent, als je niet aan deze kenmerken voldoet. Naar mijn mening zijn dit echter wel de opvallendste kenmerken die ik terug zie bij veel bloggers.

Om de vraag ‘Wie blogt er?’ verder te beantwoorden, moet je rekening houden dat iedereen hier anders tegenaan kijkt. Misschien vindt de een dat het iemand is met een open persoonlijkheid en een sociale babbel. De ander vindt een blogger juist iemand met een kritische blik op de samenleving. Zoals ik al zei, hangt dit ook erg af van het type blog waarover je het hebt. Als je nog nooit je hardloopschoenen uit de kast hebt durven trekken, omdat je helemaal niet van hardlopen houdt, is het natuurlijk raar om een hardloopblog te beginnen. Wordt jij daar toch gelukkig van, omdat je wél onwijs veel over hardlopen weet, doordat jouw vader toevallig de oudere versie van Churanday Martina is, zou ik zeggen: gewoon doen! Er zijn geen voorwaarden of regeltjes waaraan jij moet voldoen om een blog te mogen beginnen. Je kunt dus ook eigenlijk niet heel precies zeggen, wie er blogt en waarom. Iedereen heeft daar zijn eigen reden voor en deze reden zal altijd goed zijn!

Wanneer vind jij iemand een blogger?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten