vrijdag 24 oktober 2014

Chocolade-fudgetaart


Hoeraa, het is feest vandaag! Opa&Oma zijn 50 jaar getrouwd en daar hoort natuurlijk een taartje voor jullie bij! Een tijdje geleden maakte ik dit heerlijke taartje uit mijn toen nog nieuwe boek van Rudolph van Veen. Het heet Rudolph's Bakery en bij deze naam gaat er vast een belletje rinkelen bij jullie. Uren kan ik naar zijn programma kijken en je snapt natuurlijk wel dat ik als bakfanaat zijn boek ook moest hebben! Later heb ik ook nog het Rudolph Kookt boek gekocht en ook daar ben ik heel erg blij mee!

De taart ziet er een beetje klein uit op de foto en dat klopt ook, want ik maakte hem in een springvorm van 12cm. Het recept dat hieronder staat is wel gewoon voor een springvorm van 24 cm. Omdat wij thuis maar met z'n drieën zijn, komt een grote taart vaak niet op en daarom kies ik er weleens voor om de ingrediënten door 4 te delen. Dit kan ook een goede tip zijn als je heel erg van taart houdt en er maar niet af kan blijven als er een hele grote taart in de koelkast staat.

Chocolade-fudgetaart

Ingrediënten:


Cake:

  • 400 ml water
  • 120 gr cacaopoeder
  • 330 gr bloem
  • 665 gr suiker
  • 12 gr zout
  • 20 gr bakpoeder
  • 450 ml karnemelk
  • 170 ml arachideolie
  • 4 eieren
  • 1 vanillestokje
  • arachide- of zonnebloemolie om in te vetten (als de taart is afgekoeld kun je hem met olie nog steeds goed uit de vorm krijgen terwijl boter weer stolt als het afkoelt)
  • 2 (of 4) springvormen van 24 cm doorsnede


Chocolade-fudgecrème

  • 200 gr pure chocolade 
  • 250 gr roomboter, op kamertemperatuur
  • 300 gr poedersuiker
  • 2 eetl cacaopoeder
  • 100 gr crème fraîche

Bereiding:


Cake:

  • Breng het water aan de kook, los er de cacaopoeder in op en laat afkoelen.
  • Meng de bloem, de suiker, het zout en de bakpoeder door elkaar. Voeg de karnemelk, arachideolie, en eieren toe en roer tot een glad beslag. (Doe dit evt. met een mixer). Halveer het vanillestokje in de lengte en schraap het merg eruit. Voeg dit toe aan het beslag. Meng vervolgens het cacaowater door het beslag en laat ongeveer 1 uur rusten.
  • Verwarm na dit uurtje de oven voor op 170°C. Vet de springvormen in met olie en bekleed de bodems even met bakpapier voor de zekerheid. Verdeel de helft van het beslag over beide springvormen. Heb je 4 springvormen? Verdeel het dan over alle 4. Bak de cakes ieder 50 minuten gaar en laat ze afkoelen. Als het goed is heb je nu 4 cakes, waarvan je er eentje gaat verkruimelen in een keukenmachine of een hakmolentje. 

Chocolade-fudgecrème:

  • Smelt de chocolade au bain-marie. Klop de zachte boter met de poedersuiker luchtig. Voeg de gesmolten chocolade, cacaopoeder en crème fraîche toe en klop ongeveer 4 minuten tot alles goed gemengd is. Bestrijk de cakes als ze helemaal afgekoeld zijn met deze crème en leg ze op elkaar. Bestrijk de buitenkant met de overgebleven crème en bekleed de taart met de cakekruimels

Tadaa! Een heerlijke chocoladetaart met laagjes. Geniet ervan!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten